26 augusti 2008

Hur man sparar åtta tusenlappar

Idag läser jag om ännu en undersökning om hur våra matvanor kanske egentligen är den absolut största miljöboven. Varje svensk slänger i snitt 100 kg(!) fullt ätlig mat i soporna varje år. Vi pratar alltså inte om matavfall i form av potatisskal och äppelskruttar utan snarare HELA potatisar och äpplen! Detta onödiga matavfall motsvarar tydligen utsläpp från 700 000 bilar!

SvD listar orsaker till varför vi slänger så mycket mat:
* Vi hinner inte äta upp maten innan bäst-före-datumet gått ut. Därefter litar vi mer på märkningen än på våra egna sinnesintryck

* Vi lockas av reklamerbjudanden och köper mer mat än vad vi behöver

* Vi lagar för mycket mat och tar inte hand om resterna

* Vi förvarar maten fel, exempelvis i för varma kylskåp

* Barnen är kinkiga, vill inte äta upp


Ta nu denna lista och läs upp den för första bästa svältande familj i Afrika och se dem sen i ögonen och säg att ni tycker att maten är lite väl dyr i Sverige.

För er miljönördar som vill läsa mer om matens påverkan på miljön (LCA):
Maten och Miljön

1 kommentar:

Jenny H. sa...

Hej. Hittade din blogg via SvD artikeln. Skulle gärna tipsa om www.bokashi.se -- vi håller på att introducera ett kult sätt att återvinna matrester hemma. Precis som du säger, för att för mycket mat slängs bort till ingen nytta.
/Jenny