10 augusti 2008

Hur man säljer en 1:a för två miljoner

För några veckor sedan började vi prenumerera på SvD. En av höjdpunkterna med detta blad är bilagan "Magasinet" som kommer på lördagar med ett tjugotal sidor bostadsannonser för nollåttor. En fröjd för alla som tycker om det svenska språket och dess användningsområden.

Här kommer ett axplock från gårdagens bilaga:

I underbar fastighet från 1905 finner man dessa synnerligen trevliga 117 kvm. (Vi hoppas att kvadratmeterna är sammanhängande, så att de inte hittat 10 kvm här och 20 kvm där...)

På den rymliga balkongen får hela familjen plats för frukost och den öppna spisen i vardagsrummet gör trevnaden optimal. (Hur vet de hur många som är "hela familjen" och varför kan man inte lika gärna äta lunch på balkongen? Vad är förresten "optimal trevnad"?)

Från balkongen är känslan av himmel och höjd magnifik. (Du måste skoja?!)

Utmärkt öppen planlösning. (Finns det öppna planlösningar som inte är så bra och skulle man i så fall erkänna det?)

Perfekt läge - nära till allt! ("Till allt"??? Det är ju helt otroligt bra!)

Förvaringen är sällsynt god i denna pärla. (Här känns det som om de använt ord från en slumpgenerator för mäklare. "Vad ska vi säga om förvaringen, Peder? - Tja, vi har inte använt orden sällsynt, god eller pärla än. Kan du klämma in dem?")

Smakfullt inredd. (Enligt vem?)

Läget är ypperligt bra.
(Någon som använt Shift+F7 i Word, månne? Varför alla dessa adverb?)

Lägenheten erbjuder 2-3 sovrum. (Något som jag gärna skulle vilja ha preciserat lite bättre, tack.)

Toppfräsch 4:a. (Nu har jag lärt mig ett nytt ord - toppfräsch.)

Här finns en huvudbyggnad i nationalromantisk stil som omsorgsfullt renoverats till ett ypperligt skick och som skulle få den ursprunglige byggherren mer än nöjd. (Betänk att varje ord i en SvD-annons kostar några hundra kronor...)

Alldeles lagom uppdaterad för det moderna paret. (Vad i hela friden betyder detta?!)

För dig som värdesätter en stilren mix av 30- och 70-tal. [...] det kaklade badrummet ser nästan nytt ut. (Detta betyder med andra ord: "Har inte renoverats sen 1976 och med lite fantasi kan du kalla det kitchigt och charmigt.")

Dessutom finns en sällsynt rymlig klädkammare. (Har inget att säga mer än: give it to me!)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Synnerligen ypperliga och optimala kommentarer Ulrica!! Verkligen ett smakfullt och toppfräscht inlägg!! Du är en sällsynt, perfekt pärla.
AM

Ulrica sa...

Tackar ödmjukast för den utmärkta och stilrena kommentaren!
/u

Anonym sa...

Hej lilla u,

Jag måste debutera på din blogg oxå, annars blir jag väl anmäld till syskondiskrimineringsombudsmannen (varför heter det "mannen"?).
Igår läste jag din blogg om språkbruket inom hussäljarbranchen, och jag måste säja att jag skrattade väldigt gott! Förr pratade man om fikonspråk inom idrotten, men du pekar på ett helt nytt område - ser fram emot ytterligare spaning inom huslyriken!

Förresten så måste jag delge dig ett helt nytt "raggarställe" för singlar. Kanske något du kan dela med dig till ännu ofångade kompisar. Det nya stället är IKEA´s hushållsavdelning, speciellt i början på varje månad. Min nye HR-chef gick på IKEA i helgen för att inhandla lite prylar till sin nya veckolägenhet. Han häpnades då av alla unga, nyss utslängda (=separerade), personer av båda könen, som behövde komplettera sina resp. bohag. Man kan tänka sig öppningsfraser i stil med: Ursäkta, jag tänkte oxå köpa ett strykjärn. Kanske vi skall dela på ett tillsammans....?
Nä, nu får det vara nog för idag!

//P

Jonas sa...

Tjolahopp! Nu har jag kommit på en sak. Jag satt precis på sängen och slösurfade lite på din blogg. Eftersom jag inte läste den innan... typ... november 07 har jag ju lite att ta igen om man säger så. Nåväl.

Din blogg är MINST lika elak som min, om inte värre. Du hackar på mobiltelefoner i tåg, SJ, toaletter, språk, amerikaner... you name it. Kan det vara en tidig bloggsjuka? Vill man kanske ventilera allt dåligt som man känner innan man väl drar igång optimistbloggandet?

Det roliga är att det är de elaka inläggen som är de roliga att läsa... de andra är lite... jaha... typ... du fattar...

Nu ska jag gå och lägga mig! Imorgon ska jag ta nattbussen till Mendoza. Tjoho! Då ska jag ta bilder! Dessutom ska jag försöka hitta kummin, anis och malört (carvi, anis, ajenjo) för att ha till egenkryddade snapsar här. Det kommer gå åt skogen!

Ulrica sa...

Jonas, jag har aldrig sagt att man inte får klaga på Livet och Samhället i sin blogg. Det är ju det som är det roliga! Man kan liksom skälla på t.ex. SJ utan att behöva ringa till deras kundtjänst och vill någon SJ-anställd kommentera mitt inlägg finns ju möjligheten. (SJ förresten... jag nästan saknar alla förseningar och tabbar de lyckas med genom mina konsultår...) Det enda jag kommenterade på din blogg var att det vore roligt med en pros&cons-lista för att se hur du såg på saker så här efter en månad i exil. Fortsätt dissa Samhället i din blogg!

(Inom parentes: Forskarna har förresten kommit fram till att Homo sapiens s.k. skitsnack/skvaller fyller samma funktion som apornas "grooming". Vi bygger alltså relationer genom detta skitsnackande. Kolla t.ex. in denna artikel http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/1692302.stm)