31 juli 2008

Om din kropp


Till alla er som ska springa maraton, är gravida, har genomgått operationer pga nån olycka eller sjukdom, har fött barn, räddat människor ut brinnande hus och/eller bara glömt bort hur coola ni är. Läs nedanstående citat och insup orden från en av Sveriges mest framgångsrika och prisbelönta författare:

Den var den naturligaste sak i världen, kroppen, den förelåg och utförde sitt verk även om man inte ägnade den en enda tanke. Den utgjorde en lycklig förening av löst och fast, av flytande och stelnat, slem och emalj, överhuvudtaget föreföll den att vara en skickligt för att inte säga konstfärdigt uttänkt helhet av delar som, betraktade var för sig, kunde te sig skrattretande och i vissa fall frånstötade. Summan, kroppen som anordning och sammanhang, förtjänade både aktning och beundran, man kunde till och med tänka sig att den ständigt var i behov av just aktning och beundran: den saknade nämligen anförvanter, den stod helt ensam i världen.

Nån som känner sig sugen på att flasha med sin litteraturkunskap? Författade och verk?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Karin Boye i sin debutroman Doktor Glas. För lätt!

Ulrica sa...

Ja du, Jonas... Nära skjuter ingen hare. Håll dig du till den spanska litteraturen, så litar jag på att Sara klämmer in rätt svar. (Fotot är förresten en ledtråd.)