17 oktober 2008

Hommage till aspen och Mormor


Min mormor var en fantastisk kvinna. Hon tyckte om naturen. Inte som i "tycker om långa skogspromenader", utan som i omfamnandet av allt liv i naturen. Hon pratade med alla insekter som kom till fikabordet, speciellt med humlorna. Det sägs att hon till och med kunde klappa humlor. Allt i naturen hade en själ och var i princip tänkande, kännande varelser som man skulle vara snäll mot.

Idag fick jag en naturkänsla à la Mormor: Aspar. Dem är det riktigt synd om. Har ni tänkt på det? Inte? Vilka är det som får sina löv sist på våren? De som liksom är senast in i puberteten, så att säga. De som alla andra träd skrattar åt. Jo, asparna. Sen är de konstant nervösa hela sommaren och så tappar de sina löv först av alla på hösten. Tror ni att det är några miljöaktivister som någonsin hängt i några ASPAR i Kungsträdgården? Åh nä. Ofta är asparna dessutom angripna av röta i mitten och luktar således inte hallon när man sågar i det. Det enda man egentligen kan ha aspen till är att göra tändstickor.

Man har fortfarande inte kommit på om det var Gud eller Darwin som skapade aspen, men den som än gjorde det måste ha haft en riktigt dålig dag och tagit ut sin ilska på denna stackars trädart. Fy skäms.

Tänk på detta nästa gång ni går förbi en asp. (Om ni nu kan känna igen träd utan att de har löv på sig, vill säga.)

2 kommentarer:

Mattias och Hedvig sa...

Fast inga träd är så sena in i puberteten som vårt konstiga träd på gården. Det hävdas (av de som vill ha kvar det) att det är ett ovanligt japanskt träd.

Vi som inte vill ha kvar det, utan istället ha fina körsbärsträd med tidig pubertet, säger att det är ett elakt träd med stora taggar på grenarna och, som sagt, inte får blad förrän sent i juni.

Kan det vara en alm? :-)

Ulrica sa...

Med allra största sannolikhet har ni en av de japanska taggalmarna (Ulmus glabra ssp. japnonesis) på er gård. Inte nog med att de är kända för att ta död på allt annat liv runt omkring dem, de är också en av de få köttätande träden som finns i världen och har blivit bannlysta av många länders skogsvårdsstyrelser. Tipsa era grannar om www.utrotataggalmen.nu