20 december 2012

Funkar strejk?

Just nu pågår tre strejker här i Kanada.

En som handlar om att de statligt anställda grundskollärarna vägrar gå med på de nerdragningar i lön och förmåner som staten (provinsen) behöver göra i och med Ontarios enorma budgetunderskott.

Den andra strejken handlar om en kvinna som tillhör en av de många olika urinvånarminoriteter (Attawapiskat First Nations) som finns här i Kanada. Hon hungerstrejkar tills hon får träffa premiärministern, säger hon.

Sist men inte minst har vi en fyraårig tjej, som även hon använder hungerstrejk för att få sin vilja igenom. Problemet med denna flicka är att hennes föräldrar inte kan hitta i Barnmanualen hur man fixar denna bugg. Detta trots att pappan i familjen är en känd buggfixare i andra sammanhang.

Jag vet att det finns många olika sätt att attackera detta problem:

  • "Låt henne vara med och laga maten. Då blir hon intresserad och stolt och vill äta av underverket." 
  • "Ta bort mellanmålen helt och hållet så att hon blir jättehungrig när det väl serveras en riktig måltid." 
  • "Tjata aldrig. Ställ fram maten och säg Varsågod. Äter hon inte är det hennes problem." 
  • "Laga bara mat som hon gillar. Det viktiga är att hon får i sig energi/vitaminer etc." 
  • "Låt henne sitta kvar vid bordet tills maten är uppäten. Även om det tar fyra timmar. Då lär hon sig till slut att kall mat är äckligare än varm."

Strejk funkar. I alla fall om man är ute efter uppmärksamhet. Dock verkar det sällan bli mer än så. Målet att få mer i plånboken, fler rättigheter eller mer curlande föräldrar uppnås inte. Det kanske till och med blir så att ens anseende skadas i och med krånglandet. (Så verkar det tyvärr blivit i fallet med lärarna.)

Alva har i alla fall lyckats generera ett blogginlägg med hennes matkinkighet och nu ber jag er som känner igen er att bidra med något tips som kan fungera. Det jag skrev om ovan har inte fungerat. Eller tja, att bara laga mat som hon gillar (svenska köttbullar är svårt att få tag på här) funkar naturligtvis, men det tror vi inte på i längden.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Bullen!
Vi har ju en treåring som har matvägrat väldigt länge. Helamning i elva månader. Välling, morötter och en och annan apelsin sedan dess... (Lite överdrivet, men i stora drag.) Så jag har inga goda råd att komma med, vi lyckas ju uppenbarligen inte lösa detta. Men BVC tycker att hon följer sin kurva, så de är inte oroliga. så det ska nog inte ni heller vara.

Min dotter strejkar ju för övrigt i alla möjliga sammanhang. För en vecka sedan ville hon att vi skulle gå olika vägar hem från pendeln: jag bilvägen och hon gångbanan. Dessa går inte parallellt, så det var liksom inget alternativ. Hon är lite för liten att ta sig hem själv. När jag stod där och dividerade med henne kom ett äldre par och sa att de hade lyssnat på en barnpsykolog på radio om ett barn som ville bada med kläderna på varje kväll. "Låt honom göra det", tyckte psykologen. Underförstått: Låt din dotter få som hon vill. Njaaa, neeeej, tyckte jag.

Angående lärarna i Kanada: många lärare här blev ju sura när det inte blev strejk, och tyckte att fackförbunden vek sig. Men det var ju en situation som den i Kanada man ville undvika lite,att folk tröttnar på "gnälliga lärare".

Puss och kram därborta i väst.
/Malin

Ulrica sa...

Tack för ditt svar, Malin. I vissa fall håller jag med det äldre paret som ni stötte på. När det inte är så farligt så låter vi barnen köra "learning by doing", t.ex. bada med kläderna på, dunka i huvudet under bordet etc, men vi skulle inte låta barnen gå på farliga bilvägar, prova vassa knivar, lägga handen på spisplattan...

Även vår BVC säger att Alva följer kurvan och tänderna har inga spår av karies, så något rätt gör vi tydligen. Jag tror kanske att vi (i Sverige) är så hjärntvättade med Kostcirkeln att varje dag utan tallriksmodellen, omega 3 och kalcium i rätt mängd känns som en förlorad dag. Man kanske ska glädjas åt det som funkar istället. Att hon t.ex. älskar morötter och att hon på riktigt tror att man blir starkare än pappa om man äter broccoli ("känn på mina muskler, mamma" efter VARJE tugga).

Nu stundar jul och - i och med att vi fick tag i sista köttbullepaketet på IKEA idag - nu kan Alva få frossa i kött, potatis och IKEA:s "SYLT LINGON" i dagarna sju. Med lite broccoli och morötter blir det som hämtat ur Hemkunskapsboken! (Minns du Gunilla, på tal om det...)

Anonym sa...

SYLT LINGON låter, ehhh, gott :)

Jo, man får ju välja sina strider. Det är ok att Linnea inte har vantar på sig när vi går till dagis, men mössa och jacka måste hon faktiskt ha när det är -8... :)

Vem kan väl glömma Gunilla? Pratade med Katta igår, hon tror att hon eventuellt satt framför Gunillas parhäst Lennart (om du minns honom)på ngt evenemang häromsistens.