29 juni 2010

Att ta semester


Semestern är förstås inte bara en lyx. Det är en period när du ska vila och skaffa ny energi inför det kommande året, skriver tidningen CIO Sweden.

- Det är viktigt att verkligen ta semester på semestern. Annars kan du inte göra ett bra jobb under årets mörkare perioder, påpekar psykoterapeuten och socionomen Helene Stolt.

Men det är inte lätt att ta den nödvändiga pausen. Här delar hon med sig av tio tips för hur du kan förbereda dig inför semestern.

1, Planera in luckor inför semestern så att du har tid att ta hand om oförutsedda händelser.

2. Ta det lugnare de sista dagarna innan du går. Prata med kollegor och fika mycket! Det är nödvändigt för att du verkligen ska varvar ner till semestern.

3. Stäng böckerna! Med andra ord avsluta så mycket du kan och skjut fram det du kan göra efter semestern.

4. Rensa skrivbordet.

5. Informera om hur du kan nås under semestern. Ett paradoxalt tips månne. Och tanken är att den här informationen bara ska användas i nödfall. Externa samarbetspartner bör förstås i första hand hänvisas till någon som inte har semester.

6. Delegera!

7. Se bärbara datorn som nödverktyg. Om du måste ta med din bärbara dator, undvik att ha den framme. Använd den endast i undantagsfall.

8. Välj e-poststrategi och håll dig till den. Det bästa är förstås om du bara ställer in e-posten så att alla som mejlar dig får ett besked om att du är på semester. Men om du inte kan släppa kontrollen och själv vill kolla e-posten, sätt upp en struktur för detta. Så att du exempelvis kollar e-posten en timme varje morgon eller kväll.

9. Upprätta en telefonstrategi. I bästa fall talar du bara om för växeln att du har semester och att alla samtal till dig istället ska tas om hand av någon annan. Om du vill lyssna av din telefonsvarare gör du lämpligen på samma sätt som för e-posten.

10. Var ledig! Det bästa är förstås att du inte alls ägnar dig åt jobbet på semestern. Men om du måste göra det – gör det strukturerat under begränsade tider och var helt ledig all annan tid.

(Klippt från CIO Sweden)

2 kommentarer:

Agneta sa...

BRA SEMESTERTIPS men det stod ingenting om hur man ska göra med bloggande! Kommer du att ta blogg-semester Ulrica?

Ulrica sa...

Nix, jag tar inte bloggsemester. Jag skriver framför allt för min egen skull, som ett slags dagbok som jag kan gå tillbaka till och läsa och begrunda. Därför har jag egentligen aldrig någon ångest om hur många som läser, om de är återkommande eller inte eller hur ofta jag skriver eller "borde" skriva. Att folk sen läser och kommenterar ibland är ju bara lite extra roligt. Du ska nog fundera över för vem du skriver bloggen, mamma.
/u