01 december 2008

Pneumokockvaccin

Idag på BVC fick vi lite information om ett frivilligt vaccin mot pneumokockinfektioner. Pneumokockbakterien kan orsaka luftvägsinfektioner, öroninfektioner och så kallad invasiv pneumokocksjukdom, som kan visa sig som lunginflammation, hjärnhinneinflammation eller blodförgiftning. Förekomsten av invasiv pneumokocksjukdom beräknas i Sverige till ca 1200/år och då är det framför allt barn under 2 år samt personer över 65 år som drabbas.

Vaccinet skyddar främst mot den invasiva sjukdomen och ett tiotal länder har redan infört detta vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet. I Sverige kommer vi att börja med detta vid årsskiftet, men då är det alltså bara för barn födda från 1/10-08 och framåt. Alva missar alltså detta i hennes vaccinationsprogram, med några få födelseveckor. Suck.

Men! Det går naturligtvis att vaccinera sig mot detta ändå, till en liten kostnad av 3x650:-. Vaccinationen ges vid 3,5 och 12 mån ålder, så det blir alltså vid nästa BVC-tid för Alvas del, då hon ändå ska få sin första del av vaccinationsprogrammet.

Stefan och jag funderar nu hur vi ska göra. Ska Alva få denna extra spruta eller inte? Självklart är vi inte gjorda av pengar så kostnadsfrågan är relevant, men inte avgörande. Vi vill ju inte vara småsnåla när det gäller vårt barn. Men! Hur många vacciner skulle vi kunna pumpa i henne egentligen? Det finns ju tusentals olika sjukdomsrisker i världen. Att sätta en hjälmbeklädd Alva i ett rum tapetserat med vadderade väggar och golv är ju inte hur vi tänker uppfostra henne. Är inte vissa barnsjukdomar t.o.m. bra för immunförsvaret och kan inte vissa vaccin vara skadliga?

Det lutar väl kanske åt att ge henne sprutan trots allt - i och med att den svenska sjukvården ändå tycker att den är så relevant att den ska in i det allmänna barnvaccinationsprogrammet - men det vore ändå intressant att höra hur ni som läser detta resonerar. Vi måste bestämma oss om en dryg vecka.

5 kommentarer:

Jonas sa...

Vad har hänt med din bloggsida? Den ser helt konstig ut.

Hmmm... svårt det där med vaccinationer. Jag röstar för.

/J

Ulrica sa...

Shit! Helkonstig ser den ut!!! Måste fixa till den genast. Hoppas det inte är ett virus jag drabbats av.

/u

Ulrica sa...

Nu har jag fixat till det, men det innebar att jag fick lov att ta en av Bloggers standardmallar. Trist.

Kan man ge datorer och hemsidor vaccin månne? Så att de inte råkar ut för virus alltså.

Fia sa...

Gud så svårt val. Jag vet inte. Kasta tärning kanske? Hoppa om det inte är livshotande. Tror på så lite medicin som möjligt.

Ulrica sa...

För er som är intresserade blev det till slut så att vi beslutade oss för att ta vaccinet trots allt. När jag hört mig för bland andra mammor/pappor i samma valsits som vi så har de också bestämt sig för att ta det och de som missat att ta det på BVC kommer att ta det på privatklinik. Sen om det är "rätt" eller inte för att fler gör det är en annan fråga...